Fotocredit: Emma van der Schelde / Pure Liefde Fotografie
Het is een groot en belangrijk deel van de bruiloft; het aansnijden en eten van de taart. Maar wat voor taart ga jij op sweet table zetten? Het aanbod is super groot, dus wij zetten de leukste soorten bruidstaarten met de lekkerste smaakjes voor je op een rijtje!

Traditionele bruidstaarten

We kennen hem eigenlijk wel allemaal; de traditionele bruidstaart. Deze taart is meestal bekleed met wit marsepein of fondant en afgewerkt met zwarte details en een paar (marsepeinen) rozen. De witte kleur staat voor maagdelijkheid een puur zijn. En aangezien de trouwjurk (meestal) wit is moest volgens tradities de taart dat ook zijn. De taart is vaak gevuld met een luchtige botercrème of slagroomsoort. Wat ook echt typisch is voor de traditionele taart zijn de 3 lagen die van groot naar klein op elkaar gestapeld zijn. De bovenste laag wordt getopt met een mooie taarttopper van een bruidspaar. Tegenwoordig is er nog meer keuze voor leuke andere bruidstaarttoppers! Soorten bruidstaarten
Fotocredit: Sanne Poppijus

All kinds of flavours

Er zijn zó veel variaties in de vulling van de bruidstaart. Van botercrème tot bavarois je hebt alle soorten, substanties en kleuren.

Botercrème

Botercrème is misschien wel een van de meest gebruikte vullingen voor bruidstaarten. Het is lekker en houdt de lagen goed bij elkaar. Botercrème heeft van zichzelf een wittige crème kleur en is daarom makkelijk aan te passen met kleurstoffen. Ook in de smaak kan ontzettend veel gevarieerd worden. Meestal wordt er gekozen voor een champagne crème vulling, maar frisse smaken zoals limoen, vanille of kokos zijn ook super lekker. Voor iets ‘warmere’ smaken voor in de herfst is een hazelnoot vulling of een pumpkin spice vulling wel echt om je vingers bij af te likken. Hou je van een likeurtje? Mix de botercrème met likeuren zoals amaretto, Baileys, rum of advocaat. Eigenlijk kan je van elke smaak wel een botercrème vulling maken.

Fruitvulling

Niet z’n botercrème fan? Kies dan voor een heerlijke jam met stukjes vers fruit erin. Dit is fris, niet zo zwaar op de maag en perfect voor zomerse bruiloften. De jam kan je bijvoorbeeld combineren met een vruchten bavarois om de taart lekker luchtig te houden.

Bavarois

Ga jij liever voor een luchtige vulling? Dan is een bavarois misschien wel een goed idee. Doordat het opgeklopt is, is het een stuk luchtiger dan botercrème. Handig dus als je niet van de zware, zoete taarten houdt. Bavarois zijn heerlijk met diverse soorten fruit of chocolade smaken. Ook hier is er dus weer een ruim aanbod aan smaken. Inspiratie: intieme bruiloft in de winter - Soorten bruidstaarten
Fotocredit: Stories by Josan

Shapes and sizes

Bruidstaarten zijn uniek. Je kan ze eigenlijk wel vergelijken met een vingerafdruk. Ze zullen nooit precies hetzelfde zijn en in de vorm en de maat kan eindelijk gevarieerd worden.

Lagen

Als je de tradities wil aanhouden dan dient jouw bruidstaart minimaal drie lagen te hebben. Elke laag is bestemd voor een gelegenheid. Zo is er een laag voor de receptie, één om te delen en één om te bewaren. Soorten bruidstaarten
Fotocredit: Elsa Schaddelee

Bruidstaarten trends

Houd je van de traditionele bruidstaarten, maar wil je er toch een creatieve draai aan geven? Kies dan voor één van deze trends op het gebied van alle soorten bruidstaarten!

Metallic bruidstaarten

Met wat metallic verf (wel eetbare verf natuurlijk) geef jij een feestelijke draai aan jullie bruidstaart. Dip wat fruit of macarons in de verf en gebruik ze ter decoratie bovenop de taart. Top de taart af met een shiny taarttopper van spiegel acryl, et voilà!

Semi naked cakes

De naked en semi naked cakes zijn helemaal van nu. Deze trend past perfect bij rustieke en bohemian bruiloften. Niet z’n fan van botercrème? Dan is deze taart echt een aanrader. Er is namelijk maar en klein beetje botercréme nodig of de taarten aan elkaar vast te plakken en om er een geheel van te maken. Maak de taart af met kleurrijke vruchten bovenop en een houten taarttopper! Het verschil tussen de naked en de semi naked cake is dat er bij de semi naked cake een héél dun laagje botercrème zit waar je zo goed als door heen kan kijken en bij de naked cake zit deze er niet. Soorten bruidstaarten
Fotocredit: Sanne Poppijus

Drip cakes

Deze trend is overal te zien op Instagram. En terecht, want wat ziet het er leuk uit! De drip wordt meestal gemaakt door een chocolade genache (crème-achtige garnering) over de bovenkant van de taart te gieten. Het geeft een super speels en leuk effect aan een traditionele taart.

Kristallen bruidstaarten

Wil je dat je gasten bij het zien van de taart ‘wowwww’ zeggen? Dan is deze kristallen bruidstaart echt meant to be! Uit de bruidstaart wordt een stuk gesneden. In deze inkeping worden vervolgens suikerkristallen aan de hand van witte chocolade vast geplakt aan de taart. Soorten bruidstaarten
Fotocredit: Blik & Bloos Fotografie

Tradities

Het aansnijden van de bruidstaart is een bijzonder moment. Het is een traditie dat je dit als newely weds samen doet. Zo legt jouw kersverse man zijn hand bovenop die van jou als teken van verbondenheid. Volgens een eeuwenoude traditie hoor je een stuk van de bovenste laag apart te houden, zodat je deze vervolgens in kan vriezen. Een jaar na jullie trouwdag ontdooi je deze kanjer en eten jullie hem samen op. Het klinkt een beetje vreemd, maar heel veel koppels schijnen dit dus te doen!
Benieuwd naar alle toppers die bovenop de bruidstaart kunnen? Bekijk ze dan hier!
Kun jij een keuze maken tussen alle soorten bruidstaarten uit de blog? Hoe gaat jouw bruidstaart eruit zien of hoe zag hij eruit? Laat het ons weten in de comments! Soorten bruidstaarten
Fotocredit: Nicole Kolkman Photography