Wil jij zelf bepalen wie jullie op de grote dag officieel met elkaar zal gaan verbinden. Dan is een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) iets voor jou! Hierdoor zit je niet vast aan een gemeente en kun je trouwen waar je maar wilt en door wie je maar wilt. Je kunt getrouwd worden door een zelfstandig trouwambtenaar, een familielid of zelfs een BN’er. Wow! Ik vertel je in deze blog hoe dit precies zit en welke stappen jij moet doorlopen om getrouwd te worden door een BABS.

Trouwambtenaar naar keuze

Vroeger was het zo dat iedereen een trouwambtenaar kreeg toegewezen van de gemeente waarin zij trouwden, een zogenoemde ABS (Ambtenaar van de Burgerlijke Stand). Tegenwoordig zijn er veel meer opties en kun je dus ook zelf kiezen wie jouw ceremonie gaat leiden. Hierdoor kan de ceremonie een stuk persoonlijker worden en zit je niet vast aan alle ‘wettelijk’ verplichte onderdelen, behalve het ‘ja’ woord en het ondertekenen van de akte. Zo is er bijvoorbeeld ruimte voor jullie persoonlijke verhaal en een tikkie humor in de speech. Dat maakt de ceremonie toch wel extra bijzonder!

Zelfstandig trouwambtenaar

Een zelfstandig trouwambtenaar is iemand die van het sluiten van huwelijken zijn of haar werk gemaakt heeft. Deze persoon is beëdigd als BABS door de gemeente en heeft dus ervaring met het sluiten van huwelijken. Deze BABS is dus freelance trouwambtenaar en werkt niet voor een gemeente. Diegene is bij een gemeente BABS, maar kan ook in andere gemeenten voor een dag als BABS benoemd worden om jullie huwelijk te verzegelen. Waarin een ABS, die wel voor de gemeente werkt, vaak weinig tijd heeft voor een persoonlijke speech, heeft een zelfstandig trouwambtenaar dit wel. Waar kan ik dan zo’n zelfstandig trouwambtenaar vinden? Met een simpele zoekopdracht op Google ben je er eigenlijk al. Er zijn genoeg organisaties en freelancers die jouw huwelijk willen verzegelen! Als je eenmaal iemand op het oog hebt, kun je een afspraak inplannen om het te hebben over jullie wensen betreft de wedding speech. De zelfstandig trouwambtenaar gaat vervolgens zijn uiterste best doen om van de ceremonie een spektakel te maken. Dat wordt gegarandeerd veel bewondering, gelach en natuurlijk een paar gelukstraantjes!

Een familielid of vriend

Niemand kent jullie en jullie liefdesverhaal natuurlijk beter dan je eigen familie en vrienden. Hoe mooi is het dan als een van je dierbaren jullie ceremonie mag leiden? Dit is zeker mogelijk, maar daarbij moet je er wel rekening mee houden dat hier een aantal stappen aan vooraf gaan. Jullie liefste vriend of familielid moet namelijk eerst nog beëdigd worden tot BABS voor een dag en dit gaat niet zomaar. Eerst moeten jullie een aanvraag indienen bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente en moet de desbetreffende persoon een bewijs van goed gedrag inleveren. Jullie BABS moet daarbij ook 18+ zijn. Als dit is goedgekeurd, wordt dit persoon door de rechter beëdigd tot BABS en kan het echte werk beginnen. Jullie nieuw bekroonde BABS krijgt nu een kleine cursus waarin verteld wordt hoe hij of zij een geldig huwelijk sluit en worden er richtlijnen gegeven. Bij de bruiloft zelf moet er overigens altijd nog een ABS aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat het huwelijk wel echt rechtsgeldig is. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat jullie ‘I do’ uiteindelijk niet geldig blijkt te zijn. Dat is zeker niet niks, maar het zal het uiteindelijk allemaal waard zijn als jullie daar staan op de grote dag! Toch geen zin in zoveel moeite, dan kun je natuurlijk altijd nog een zelfstandig trouwambtenaar of misschien wel een BN’er overwegen.

Inhuren van een BN’er

Lijkt het jouw fantastisch om getrouwd te worden door een bekende Nederlander? Je zou er misschien niet snel aan gedacht hebben, maar dit is ook een mogelijke optie. Er zijn namelijk een aantal toffe BN’ers die zichzelf een BABS mogen noemen en die jij dus ook in kunt huren voor je bruiloft. De BN’ers die jij in kunt huren zijn onder andere Angela Groothuizen, Dirk Zeelenberg, Xander de Buisonjé, Jan Versteegh en Maik de Boer. Zit jouw favoriete BN’er toch niet tussen het lijstje bekende trouwambtenaren? Dan kun je natuurlijk altijd zelf nog proberen een BN’er te benaderen en te overtuigen om jouw BABS te worden. Misschien vinden zij het wel een enorme eer om jullie met elkaar te verbinden!

Tips bij het kiezen van een BABS

Als bruidspaar wil jij natuurlijk niet de verkeerde keuze maken als het gaat om je trouwambtenaar. Hier zijn een aantal zaken waar jij rekening mee moet houden bij het kiezen van een BABS.

 • Kies iemand die goed is in het vertellen van verhalen en niet bang is om te spreken in het openbaar.
 • Zorg ervoor dat jullie gekozen BABS het echt leuk vindt om jullie te trouwen en dit ook kan. Zo wordt jullie love story zo mooi en oprecht mogelijk overgebracht.
 • Kies iemand die dichtbij jullie staat. Het zou jammer zijn als jullie terugdenken aan de bruiloft en geen contact meer hebben met degene die jullie hebben bekroond tot BABS.
 • Houdt rekening met de kosten die verbonden zitten aan een BABS. Deze kosten verschillen per gemeente, maar zijn gemiddeld rond de €150 tot €350 euro.
 • Zorg dat je ruim de tijd neemt voor het kiezen van een BABS. Je moet namelijk minimaal zes weken voor het huwelijk de BABS aanmelden en zo geef je jullie BABS ook voldoende tijd om zich voor te bereiden op jullie ceremonie.

Tips voor de BABS to be

Heb jij de eer gekregen om twee geliefden met elkaar te verbinden, dan wil je hen natuurlijk niet teleurstellen. No pressure, want hier zijn een aantal tips voor jou!

 • Als BABS to be is het belangrijk goed te luisteren naar de wensen van het bruidspaar. Zo kun jij hun input meenemen bij het schrijven van jouw wedding speech.
 • Breng wat humor in de speech. Op de bruiloft mag er best gelachen worden en het maakt jouw speech tot een levendig geheel. Je moet dit uiteraard niet overdrijven. 
 • Vraag om een second opinion! Heb jij je wedding speech eindelijk af? Het kan nooit kwaad om iemand om zijn of haar mening te vragen. Zo kom jij misschien tot nieuwe inzichten vanuit een ander perspectief en krijg je wellicht nog wat extra tips. Alles om zo dicht mogelijk tot de perfect speech te komen. Vraag natuurlijk niet te veel mensen die ook naar de bruiloft gaan om hun mening. Het moet wel een verrassing blijven!
 • Leer van de professionals. Kijk naar andere ceremonies of loop een keer meer met een ervaren trouwambtenaar om alle kneepjes van het vak onder de knie te krijgen.
 • Houdt de tijd in de gaten. De speech moet niet te lang en niet te kort zijn. Zo houd je het leuk en blijf je de aandacht vasthouden.
 • Oefenen, oefenen, oefenen! Heb jij eindelijk de perfecte speech geschreven, dan is het tijd om dit goed uit je hoofd te leren. Doe dit voor de spiegel, voor je moeder of misschien wel
 • een ervaren trouwambtenaar. Maak het verhaal tot een vloeiend geheel en zorg dat het niet klinkt alsof je het opleest. Zo kan jij het bruidspaar een onvergetelijke ceremonie geven.
 • Praat niet te snel. Dit is een valkuil voor velen, dus zorg dat je dit goed onder de knie hebt.