De gastenlijst maken was misschien wel de moeilijkste taak in de voorbereidingen van onze bruiloft. Het lijkt heel simpel, maar als je er daadwerkelijk aan moet beginnen is dat nog verdomd lastig. Voor ons zijn de mogelijkheden ook nog eens eindeloos. Beide kennen we nogal wat mensen, maar de vraag is: wie komen er wel of niet op de bruiloft?

Wie komen er wel en wie niet?

Mandy en ik hebben vrij snel na het aanzoek allebei een lijst opgesteld. Mensen waarvan we sowieso weten dat ze op onze bruiloft komen. Op die manier hadden we een selecte gastenlijst met de belangrijkste mensen. Hierdoor merkte we vrij snel dat we boven de 50+ mensen zouden uitkomen. Onbewust zijn we nu tot zo’n 100 mensen gegroeid. Geen probleem, maar wel iets om rekening mee te blijven houden.

Vragen die vooral naar boven kwamen zijn:

  1. Kunnen we onze dag zonder haar/hem voorstellen?
  2. Zouden we het erg vinden als we niet op hun bruiloft mochten komen?
  3. Nodig je je directe collega's uit met aanhang of zonder aanhang?
  4. Zijn er bepaalde spanningen in de familie?
  5. Welke elementen kunnen de sfeer onder druk zetten?

Gasten wegstrepen?

Wij hebben al enige tijd onze locatie geregeld. Hierdoor kunnen we niet iedereen uitnodigen die we misschien zouden willen. Dat wil zeggen dat we eventueel gasten moeten wegstrepen. Daardoor hebben we een lijst opgesteld met notities of degene high prio of minder prio heeft. Op onze bruiloft willen we ten slotte tijd besteden met de mensen die we graag om ons heen hebben. Zo hebben we in ieder geval besloten om mensen weg te strepen waar we geruime tijd geen contact mee hebben gehad of niet zoveel mee hebben. Klinkt hard, maar dat is het niet.

Verder zullen er altijd mensen in je omgeving zijn die je “verplicht” zou moeten uitnodigen. Alleen is dat ook echt zo? Wij merkte dat dat aan een aantal factoren lag. Om een voorbeeld te noemen: vaak wordt het verwacht van de familie dat er iemand komt. Waardoor wij wel eens een schuld gevoel kregen als we iemand geen high prio hadden gegeven.

Het is gelukt om een gastenlijst te maken

Als het goed is hebben we een gastenlijst die bij onze wensen, budget en locatie passen. Ik gok dat dit in de nabije toekomst nog iets gaat veranderen. Echter, is het duidelijk dat er geen grote veranderingen aan zullen komen. Het liefst wil je iedereen op deze speciale dag uitnodigen, maar dat gaat helaas niet. Al met al, kunnen wij in ieder geval verder met de rest van de planning.

Auteur Jennerino