Fotocredit: Lott's Photography

Gevraagd worden voor de rol van ceremoniemeester op een bruiloft is een echte eer. De bruid en bruidengom vertrouwen jou toe met de verantwoordelijkheid van hun grote dag. Jij bent super georganiseerd, gezellig en een echte alleskunner; gesprekjes voeren met gasten, mensen naar de juiste plek dirigeren, onopgemerkt met leveranciers overleggen. Je kan het allemaal en hoe! Maar deze tips voor de ceremoniemeester kun je misschien toch wel gebruiken...

Onze tips voor de ceremoniemeester

Vraag je je stiekem toch een beetje af hoe je dat nou allemaal voor elkaar gaat krijgen? Wij geven je de beste tips voor de ceremoniemeester, van experts en mensen die kunnen zeggen: “been there, done that”.

1. Wees aanwezig bij de voorbereidingen. Dat klinkt logisch natuurlijk en als BFF of familielid zal je bij een hoop beslissingen nauw betrokken zijn. Zorg ook dat je de locaties kent en dat je precies weet wat de verwachtingen zijn van het bruidspaar van jou tijdens de voorbereidingen en op de dag zelf. Dat is belangrijk, zodat ook jij van deze speciale dag kan genieten.

2. Maak een apart e-mailadres aan. Via dit mailadres kun je contact houden met de gasten, leveranciers en het bruidspaar. Op deze manier heb je alle belangrijke informatie voor jezelf gebundeld en kun je niets over het hoofd zien!

3. Ga samen met het bruidspaar zitten voor het maken van het draaiboek. Spreek alle belangrijke details door, zodat jullie allemaal dezelfde verwachtingen hebben van de grote dag. Denk vanuit de wensen van het bruidspaar en niet vanuit de gasten, het moet de mooiste dag van hun leven worden.

4. Vraag naar hun wensen voor het vrijgezellenfeest. Verwachten ze dat jij deze dag organiseert, of iemand anders? Wat lijkt hen leuk (en vooral niet leuk) en wie gaan er mee?

5. "Please allow me to introduce myself." Even voorstellen aan belangrijke gasten is een pré, zoals alle ouders en getuigen (mocht dat nodig zijn). Ook aanwezige leveranciers (de fotograaf, contactpersoon van de locatie, de DJ etc.) op de dag zelf kennen jou graag, zodat ze vragen niet aan het bruidspaar hoeven te stellen op de dag zelf.

Bruiloft van De Huismuts: Rachel & Willem trouwen in Frankrijk

Fotocredit: Lott's Photography

6. Kleed je gepast: feestelijk, maar wel zo dat je last-minute ‘klusjes’ kunt uitvoeren en niet al klik klakkend op de stiletto’s de locatie door rent.

7. Neem een EHBO tas mee, oftewel een Wedding Emergency Kit. Maak een tas samen met de bruid met alle belangrijke spullen die ze misschien, hopelijk niet nodig zal hebben. To the Rescue!

8. Sta niet met een mond vol tanden. Als ceremoniemeester zal er verwacht worden dat jij de gasten attent maakt op bepaalde momenten, zoals het aansnijden van de taart of wie er op de groepsfoto moet. Oefen je speech (als je moet speechen) en oefen met een luide duidelijke stem voor aankondiging of kan je een microfoon gebruiken? Check dit van te voren.

9. Verzin een super verrassing die hun dag onvergetelijk maakt! Ieder bruidspaar zal dit waarderen, iets waar ze vooraf niet op hebben kunnen rekenen.

10. Een van de belangrijkste tips voor de ceremoniemeester: geniet! Ook voor jou is het een geweldige dag om aanwezig bij te zijn.

Wat vinden jullie van onze tips voor de ceremoniemeester? En hebben jullie zelf nog goede adviezen? Laat het ons weten!

Een tip voor de bruid: wil jij je jouw ceremoniemeester nog op een originele manier vragen? Weddingdeco.nl heeft de leukste kaarten en leuke cadeaus om deze bijzondere vraag te stellen.

10 Tips voor de ceremoniemeester