FOTOCREDITS: @INTERIORJUNKIE

Overwegen jullie elkaar het ja-woord te geven in eigen tuin? Trouwen op een niet officiële trouwlocatie is wel degelijk mogelijk! Wel zit er een verschil in regels per gemeente. Ik leg je graag uit wat je over het algemeen moet regelen wanneer jullie willen trouwen in eigen tuin. Disclaimer: zo lastig is het niet!

De locatie voor 1 dag laten benoemen tot officiële trouwlocatie door de gemeente

Om te beginnen moet je jullie gewenste locatie laten benoemen tot officiële trouwlocatie, oftewel tot ‘huis der gemeente’. Dit kan je online aanvragen bij jullie gemeente. Vanuit diverse gemeenten wordt gezegd dit minimaal 6 weken voor de ceremonie aan te vragen, maar ik raad aan hier al veel eerder mee te beginnen. Zo vroeg mogelijk eigenlijk, dan staat het maar vast. De locatie moet namelijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen en dan komen we bij de verschillen per gemeente aan. Ik raad je aan altijd een kijkje op de website van de gemeente waar jullie willen trouwen te nemen of even contact op te nemen. De voorwaarden waar de locatie over het algemeen aan moet voldoen:

 • De locatie mag niet in strijd zijn met de openbare orde en goede zeden. Maar dit is logisch natuurlijk.
 • De locatie moet voldoen aan de bouweisen en de eisen van de brandveiligheid van de gemeente.
 • De locatie moet de noodzakelijke vergunningen en ontheffingen hebben. Bij een bedrijfsruimte zou je dit kunnen aantonen met een gebruiksvergunning.
 • De locatie mag geen woonhuis zijn, behalve als een van de partners ernstig ziek is of lichamelijk niet in staat is het huis te verlaten.
 • De locatie moet voor iedereen, dus ook voor mindervaliden, toegankelijk zijn.
 • De locatie moet over sanitaire voorzieningen beschikken.
 • De locatie moet een kleedruimte bevatten voor de trouwambtenaar.

Getuigen uitkiezen

Je hebt altijd getuigen nodig om te trouwen in Nederland. Dit moeten er minimaal 2 en kunnen er maximaal 4 zijn. Zowel jij, als jouw verloofde moeten minimaal 1 getuige hebben. Ook als jullie gaan trouwen op een niet officiële trouwlocatie, zoals in de tuin.

Een BABS regelen

In de meeste gemeenten moet je een BABS inhuren voor jullie ceremonie als je wil trouwen op een niet officiële trouwlocatie. BABS staat voor buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Vaak kan je je voorkeur uitspreken voor een BABS wanneer je deze aanvraagt bij de gemeente. Wist je dat een familielid of vriend(in) jullie huwelijk ook kan voltrekken? BABS worden voor 1 dag, het kan! Hiervoor moet een verzoekschrift worden ingediend bij de gemeente waarin jullie willen gaan trouwen.

FOTOCREDITS: @INTERIORJUNKIE

Rekening houden met

Omdat je op een niet officiële trouwlocatie trouwt zijn er een aantal zaken die je zelf moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • In welke richting zet je de stoelen neer (denk ook zeker aan de stand van de zon op dat tijdstip)? En staan ze stabiel op de grond of zet je de stoelen op een grasveld? Bij de laatste optie zou ik voor wat stevigere stoelen kiezen.
 • Wat nu als het gaat regenen? Zorg altijd voor een plan b. Een overkapping, tent of schuur.
 • Wil je een loper neerleggen waar jij overheen gaat lopen naar jouw hubby toe? Zorg er dan voor dat deze goed bevestigd wordt, zodat niemand er overheen valt!
 • Heb je genoeg eten en drinken in huis of laat je dit door een ander regelen?
 • Waar gaan jullie je afzonderlijk van elkaar omkleden?
 • Waar wil je het gastenboek momentje laten plaatsvinden, als je hier gebruik van wil maken?

Versieren maar!

Je wil natuurlijk wel dat de tuin er mooi uit ziet wanneer jullie daar gaan trouwen! Wanneer ik aan een bruiloft in de tuin denk, denk ik aan heel veel lampionnen in verschillende groottes voor een speels effect. Hang ze met decoratiedraad in de lucht door de gehele tuin. Bevestig er een led-lampje in voor als het gaat schemeren. Zo romantisch! Hier en daar wat sfeerlicht wanneer je trouwt tijdens schemering is sowieso aan te raden. Een vuurkorfje kan bijvoorbeeld zorgt voor dat knusse effect. Pompons, mooie papieren waaiers en linten maken de tuin helemaal af. Oh…en een backdrop standaard kan natuurlijk ook super leuk zijn! Geeft toch even net iets extra’s en staat mooi op de foto’s.

Neem vooral eens een kijkje bij onze decoratie in onze webshop!

FOTOCREDITS: @INTERIORJUNKIE

Coronavirus

Nu het Coronavirus heerst is trouwen in eigen tuin natuurlijk een super mooie optie wanneer jullie toch willen trouwen op de datum waar jullie naartoe geleefd hebben! Dit zal dan echt alleen maar gaan om de ceremonie. Jullie samen met jullie getuigen, de BABS en eventueel een fotograaf. Op gepaste afstand. Heel klein, maar kan oh zo mooi fijn. Een feest met al jullie familie en vrienden zou eventueel altijd later kunnen plaatsvinden.

In de liveblog over het Coronavirus vind je de laatste stand van zaken.

Vertel eens, overwegen jullie te trouwen in eigen tuin? Of op een niet officiële trouwlocatie? Laat het ons weten!