FOTOCREDITS: STANCE PHOTOGRAPHY

Laatste update: 02/02/2021

Helaas is er rondom december 2019 vanuit China een nieuw coronavirus verspreid dat bijna de gehele wereld raakt. Het virus veroorzaakt de ziekte COVID-19, dat koorts en luchtwegklachten veroorzaakt en van mens op mens gemakkelijk overdraagbaar is. Omdat het virus zich zo snel verspreid en er mensen aan overlijden worden er wereldwijd, dus ook in Nederland, maatregelen genomen om het virus tegen te gaan. Ga jij binnenkort trouwen? Dan vraag jij je natuurlijk af welke maatregelen er genomen moeten worden. Misschien vraag jij jezelf wel af of je bruiloft überhaupt door kan gaan. Wij houden de situatie omtrent bruiloften nauw in de gaten en voelen ons verantwoordelijk dit met jullie te delen. Daarom heb ik de belangrijkste vragen met antwoorden (voor zover wij die kunnen geven) voor jullie op een rijtje gezet.

Wij houden de maatregelen aan die te vinden zijn op de informatiepagina van de Rijksoverheid.

Moet ik mijn bruiloft verplaatsen?

Nederland

Bij een huwelijksvolstrekking geldt een maximaal aantal van 30 personen. Dit is inclusief kinderen en exclusief personeel. Deze uitzondering geldt alleen voor de huwelijksvolstrekking en niet voor de samenkomst na afloop. Daar geldt een maximum van 2 personen. Voor een huwelijksvolstrekking als onderdeel van het belijden van een geloof of levensovertuiging geldt ook een maximum van 30 personen.

Trouwen in eigen tuin is eventueel een optie.

Er is een nieuwe routekaart gemaakt door het kabinet dat per fase laat zien wat er mogelijk is, onder andere voor huwelijken.

België

Een maximum van 15 personen, kinderen tot en met 12 jaar, de ambtenaar van de burgerlijke stand en de bedienaar van de eredienst niet meegeteld, mag aanwezig zijn op een burgerlijk huwelijk mits er 1,5 meter afstand gehouden wordt.

Buitenland

Trouwen jullie in het buitenland? Let dan goed op het advies dat het land waar jullie gaan trouwen geeft. Per land verschilt dit enorm! Wanneer je binnen 2 maanden in het buitenland trouwt, raad ik je aan te kijken naar een nieuwe datum en zo snel mogelijk contact op te nemen met de trouwlocatie en jullie leveranciers. Update: blijf zoveel mogelijk thuis en maak alleen noodzakelijke reizen naar het buitenland.

Mag er gedanst worden op mijn bruiloft?

Nederland

Na de huwelijksvolstrekking mag er geen samenkomst zijn.

België

Na de huwelijksvolstrekking mag er geen samenkomst zijn.

Hoe verplaats ik mijn bruiloft?

  • Neem allereerst contact op met de trouwlocatie en vraag naar de mogelijkheden. Welke data is beschikbaar? Kijk ook zeker eens naar trouwen op een doordeweekse dag, vaak is er dan meer beschikbaarheid. Zowel bij de trouwlocatie, als bij jouw leveranciers die je zorgvuldig hebt uitgekozen. Het liefst wil je natuurlijk een datum prikken waarop iedereen kan!
  • Nadat je een aantal data hebt verzameld, neem je contact op met al jullie leveranciers. Hopelijk komen jullie tot een datum waarop iedereen kan.
  • Kies een nieuwe datum uit en communiceer dit zo snel mogelijk naar jullie trouwlocatie, leveranciers en jullie ceremoniemeester.
  • Laat jullie ceremoniemeester alle gasten op de hoogte brengen van de nieuwe datum van jullie trouwdag. Change the date!

Ik ga er vanuit dat zowel jullie trouwlocatie als leveranciers begrip hebben voor de situatie en jullie (kosteloos) willen helpen met het verplaatsen. Hoe dit financieel gaat verschilt enorm per leverancier. Bekijk zeker nog eens goed de voorwaarden die jullie hebben ondertekend. Houd er ook rekening mee dat zij ontzettend veel vragen krijgen en het misschien even duurt voordat ze met een concreet plan kunnen komen. En schakel ook zeker jullie ceremoniemeester in. Hoe meer ogen, hoe minder er vergeten wordt! Wat ik ook nog even kwijt wil: het gaat erom dat jullie trouwen omdat jullie ontzettend veel van elkaar houden. Natuurlijk is het heel zuur als jullie zouden trouwen op een speciale datum voor jullie, dat snap ik maar al te goed. Maar de kern van liefde blijft!

Hoe verplaats ik mijn huwelijksreis?

Natuurlijk is er ook nog de huwelijksreis. Grote kans dat jullie die vlak achter jullie grote dag hadden gepland. Neem contact op met de reisorganisatie waar jullie de reis hebben geboekt en vraag naar de mogelijkheden. Ook hier ga ik er vanuit dat de reis voor jullie (kosteloos) verplaatst kan worden.

Ben ik verzekerd voor het Coronavirus of kan ik mijn bruiloft verzekeren tegen het Coronavirus?

Ben je verzekerd voor je bruiloft? Let er dan op dat het annuleren van een bruiloft vanwege het Coronavirus niet door alle bruiloftsverzekeringen gedekt worden. Neem contact op met je verzekeraar, die kan jou zeker meer vertellen. Op dit moment weet ik dat als je bij De Goudse je bruiloft hebt verzekerd, zij de kosten voor het verzetten of annuleren van jullie bruiloft (voor een deel) dekken. Ook als dat in een land is waar nu een negatief reisadvies geldt. Helaas hebben zij aangekondigd dat het in tijden van het Coronvirus niet meer mogelijk is last minute een verzekering bij hen af te sluiten. Bovenstaande geldt dus alleen voor de mensen die al een verzekering bij De Goudse hadden afgesloten. Maar nogmaals: neem vooral contact op met de verzekeraar! Lees ook zeker deze blog van The Perfect Wedding over het wel of niet afsluiten van een bruiloft verzekering voor het Coronavirus.

Maak er van wat je er van kan maken!

Het is nu eenmaal een vervelende tijd voor ons allemaal. Bekijk je opties, maak in hoeverre dat kan een keuze en probeer toch een beetje te genieten naar jullie mooie dag toe. Hoe moeilijk dat nu ook is! Wij hebben voor jullie een blog geschreven over hoe je weer plezier krijgt in het plannen van jullie bruiloft.

Ga jij trouwen, rekening houdend met de 1,5 afstand regel? Haal er dan alles uit wat je er uit kunt halen! Bedenk een originele begroeting (want 1,5 meter afstand), laat jullie gasten een zoengebaar maken naar de fotograaf met polaroid en plak deze later in een boek zodat je van alle genodigden 'een zoen' hebt gehad en laat een videograaf jullie ceremonie vastleggen voor de mensen die er helaas niet bij konden zijn. Bekijk hier de blog die ik heb geschreven met 1,5 meter bruiloft inspiratie tips. Geloof me, met wat creativiteit kan je er écht iets heel moois van maken. En een groot feest om jullie trouwdag te vieren kan altijd later nog!

Heb jij vragen omtrent jouw bruiloft en het Coronavirus? Stel ze gerust in de reacties, ik beantwoord ze graag!